De Savannah Algemeen

Savannah 4In Europa is er een handvol goeie fokkers die zich hebben toegelegd op de ontwikkeling van dit mooie ras. Helaas zien wij ook fokkers, die puur om het geld savannah katten fokken. Het maakt hun blijkbaar niet uit, welk kwaliteit zij daarbij voort brengen. Veelal wordt er gefokt met minder fraaie exemplaren en dekkingen met katers uit verschillende andere rassen, is daarbij heel gebruikelijk. Pas daarom altijd heel goed op, als u een Savannah kat wilt aanschaffen.

In Amerika, waar de ontwikkeling van de Savannah kat begon, zijn er inmiddels meer fokkers, wat ertoe heeft geleid dat dit ras inmiddels bij TICA de status ‘erkend’ heeft gekregen.

Algemene omschrijving van Savannah Katten

SavannahDe Savannah Kat is in verhouding tot andere (ras)katten erg groot. De schofthoogte kan oplopen tot zo’n 45 centimeter bij de Savannah F1 en F2 vanaf F3 wordt de Savannah kleiner. De algehele indruk van de Savannah is een grote slanke, elegante kat met opvallende grote zwarte spots op een gouden of oranje vacht.

De Savannah Kat is een replica van de Serval. Hij is aanhankelijk en extravert, met een bijzonder lange nek, poten en oren met een korte driekwart lange staart.

De kop

Savannah Kat 6Breed, matig wigvormig met afgeronde contouren. Hij is langer dan de kop breed is. Van voren gezien moet het gezicht een driehoek vormen. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. Van opzij gezien is de neus lang met een kleine kin, wat bijdraagt aan het wilde uiterlijk van de kat. De oren zijn groot en alert met een brede basis en iets afgeronde toppen.

De vorm van de ogen zit tussen ovaal en amandelvormig in.  De kleur moet warm geel, groen, goud of caramel bruin zijn. De nek is zowel dik en gespierd als lang.

Het lichaam

Lang, bijna oosters, maar veel massiever. Van opzij gezien vormen de zijkant van de borst en flank een lange driehoek. Van voren lijkt de kat smal als gevolg van de extreme lengte van de poten, de diepte van het lichaam en de lengte van de nek. Hij moet overal prominent gespierd, maar toch lenig zijn.

Vacht en kleur                                                                                                             
Savannah Kat 1De vacht is kort tot gemiddeld lang, dichtbehaard, zacht en weelderig. De kleuren die worden geaccepteerd zijn zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart smoke. De enige kleurvariaties die zijn toegestaan  zijn de goud tot oranje grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken, de zilver grondkleur met ‘vette’  zwarte vlekken of helemaal zwart, liefst ook met spots.

In elke variatie zijn zowel de lippen zwart als de opvallende zwarte traanbuislijnen aan de binnenzijde van elk oog. Bij spotted Savannah’s  kan het neus zowel steenrood zijn, als geheel  zwart of zwart met een licht rode of roze lijn die in het midden naar beneden loopt. Bij zwarte Savannah’s moet het neus helemaal zwart zijn. De voetzolen moeten bij elke kleurvariatie steenkool zwart of bruinig zijn. De zwarte Savannah moet helemaal zwart zijn, zwarte vlekken op een zwarte achtergrond is het ideaal.

Savannah katten en toegestane kleuren

U treft bij ons geen fokpoezen of katers aan die snow, mink, marble of een andere niet-toegestane kleur hebben.
Wij fokken uitsluitend met ras typische fokpoezen en -katers, welke overeenkomen met de rasstandaard van TICA. Mochten wij onverhoopt een niet toegestane kleur fokken, dan willen wij dit absoluut niet verkopen als een Savannah met een kleine foute kleurtje!
Dergelijke exemplaren met een miskleur dienen niet ingezet te worden voor de fok en dienen te worden verkocht voor een geringe prijs.

Geadviseerd wordt alle kittens voor verkoop  twee maal te enten en te ontwormen.

Temperament

Savannah 3Savannah katten zijn vriendelijke sociale katten. Ze kunnen goed met andere huisdieren overweg en door hun speelse temperament raken ze snel bevriend met kinderen. Ze tonen hun affectie met het geven van kopjes. De meeste Savannah’s houden van de buitenlucht en houden ervan om geknuffeld te worden.

Het zijn elegante springers en ze houden van water. Het is dan ook niet zelden dat de Savannah kat  ervan geniet om een bad te nemen. Ze houden van aandacht en zijn persoon gericht. Tevens houden ze van apporteren.

Door zijn stijlvolle en langbenige verschijning, gecombineerd met de beweging van een wilde kat, is deze kat niet met een ander ras te vergelijken.

Tips:

Savannah Kat 3Savannhah katten hebben ruimte nodig, vooral de F1, F2 en F3 zijn groot. Vanaf F4 is de grootte van een kat ongeveer hetzelfde als de normale kat. Ze hebben veel beweging nodig. Wij raden af, om Savannah katten buiten los te laten lopen. Omdat de Savannah kat nog zo dicht bij de natuur staat, is de kans groot, dat hij weg kan lopen en dat u hem niet weer terug vindt en dat zou zonde zijn van zo’n dure kat.