De Generaties Savannah

De eerste generatie Savannahs  zijn algemeen bekend als de Filial Savannahs. Je ziet dat de term F1, F2, F3, F4 etc. wordt gebruikt. De “F” staat niet, zoals veel mensen denken, voor Foundation (Fundering) maar voor Filial (Generatie). F1 (Filial 1) betekend één generatie van iets verwijderd , F2 betekend twee generaties van iets verwijderd , F3 betekend drie generaties van iets verwijderd, enz.

De Foundation van de Savannah kat is de Serval.

De Serval is de  voorvader van de Savannah kat. De Serval is gekruist met een gewone huiskat en in 1986 is de eerste Savannah ontstaan.

De generaties Savannah in percentages

In het geval van het Savannah ras, wordt de term Filial gebruikt om het aantal generaties van de Savannah kat te tonen, hoever de Savannah verwijderd is van de Serval (de Foundation kat). Als we over de F1 spreken dan hebben we het over een Savannah waarvan de vader een Serval is. De moeder poes (maakt niet uit welke generatie deze is) is dus gedekt door een Serval. De kat is dus de 1e generatie na de Serval.

Als we het over een F2 Savannah hebben, dan hebben we het over een kat waarvan de opa een Serval is. De moederpoes is zelf een F1 Savannah en is gedekt door een Savannah kater (vanaf F5). Voor het percentage Serval bloed en het formaat liever een F5 dan een lagere generatie kater. Het blijft echter een F2 Savannah, ook als ze gedekt wordt door een F7. Als we het over een F3 Savannah hebben, dan hebben we het over een kat waarvan de overgrootvader een Serval is. De moeder is dan een F2 Savannah. In elke generatie Savannah zit daarom verschillende percentages servalbloed.

Savannah F1 in percentages

Een Serval met een F1 Savannah geeft een veel hogere percentage servalbloed dan een Serval met een gedomesticeerde kat. Een gedomesticeerde (Savannah) kat heeft ongeveer 12% (vanaf F5, Nederlandse wetgeving) tot 0% servalbloed (ander ras). Laat deze dekken door een Serval dan heb je hooguit een F1 Savannah met 56% servalbloed. Met een kruising tussen een Serval en een F1 Savannah kun je een F1 fokken met 75% servalbloed. Als deze F1 ook weer gedekt wordt door een Serval, dan worden de percentages zelfs nog hoger.

Deze Savannah katten zijn groter en staan dichter bij de Serval. Ook wat karakter en uiterlijk betreft gaan ze meer op hun voorvader lijken. Voor een Savannah met 75% servalbloed (of hoger) geldt echter wel dat ze moeilijker in huis te houden zijn, omdat ook het gedrag van de Serval voor 75% teruggefokt is in de kat, denk aan sproeigedrag en dominantie.

Generaties F1 Savannah met 77% servalbloed

F1 Savannah met 77% servalbloed

F1 Savannah is moeilijk te fokken

Toegewijde fokkers horen er tegenwoordig voor te zorgen dat het ras verder wordt verbeterd met uitsluitend fokken van een Savannah x Savannah. F1 Savannahs zijn zeldzaam en kosten veel geld. De aanvangskruising tussen Serval en gedomesticeerde kat gaat moeizaam, gezien het grote verschil in formaat tussen de 2 katten. Ook is er een verschil in draagtijd tussen een Serval en een huiskat (65 dagen voor laatstgenoemde en 66-77 dagen voor de Serval). Als gevolg hiervan kunnen sommige F1 kittens prematuur geboren worden en dag en nacht zorg nodig hebben.

Wat betekent ”de letter” achter de generatie-aanduiding F1, F2, F3 etc.?

  • A = Savannah x Outcross (één ouder is een Savannah)
  • B = A Savannah x A, B , C of SBT Savannah (ouders zijn Savannahs)
  • C = B Savannah x B, C of SBT Savannah (ouders en grootouders zijn Savannahs)
  • SBT = C Savannah x C of SBT Savannah en SBT x SBT (ouders, grootouders en overgrootouders zijn Savannahs)

SBT betekent “Stud Book Tradition” en raszuiver of volbloed volgens TICA. Ten minste drie generaties (ouders, grootouders en overgrootouders) moeten uitsluitend Savannahs zijn. Dit kan natuurlijk niet bij F1-F3-katten, daarom worden ze “Foundation” genoemd en kunnen ze niet regelmatig worden getoond. Een F1 is altijd A-geregistreerd, F2 kan F2 A of F2 B zijn en F3 kan F3 A, B of C zijn. Een SBT Savannah kat is dus alleen mogelijk vanaf F4.

Een fokker krijgt een afstambewijs bij de stamboekvereniging voor zijn of haar kittens als deze A t/m C zijn (experimental) en een stamboom als de kittens SBT zijn.

Een geregistreerde Savannah SBT mag meedoen aan door TICA georganiseerde kattenshows omdat het daar de ”Championship Status” heeft bereikt. De WCF heeft de Savannah ook als ras erkend. De FNK en de FIFe hebben de Savannah kat niet erkend, maar daar kan het ras wel meedoen aan kattenshows in de huiskattenklasse.

Savannah F3C Poes

Savannah F3C Poes

Streven Savannah Fokker

Het streven van een goede Savannah fokker is, het fokken van een schitterende en grote Savannah kat met een stukje karakter van de Serval en dan volledig gedomesticeerd. We proberen dus een gedomesticeerde kat te fokken, die eruit ziet als een Afrikaanse Serval en alle negatieve eigenschappen van de Serval achter zich heeft gelaten. Bij negatieve eigenschappen hebben we het over de natuurlijke trekjes van een Serval, die wij liever niet in huis terug zien.  Voorbeelden zijn, het met urine afbakenen van zijn territorium (sproeien) of het stuk kauwen van het bankstel, omdat het lijkt op een zachte prooi.

Waar alle generaties Savannah poezen over het algemeen vruchtbaar blijken, daar zijn de katers steriel (onvruchtbaar) tot de vijfde generatie (F5). Alle katers F1 t/m F4 behoren te worden gecastreerd en als huisdier worden verkocht. Het komt met hoge uitzondering wel eens voor, dat een F4 kater vruchtbaar blijkt te zijn.

Savannah poezen worden gedekt door een F5 kater (of lagere generaties F6, F7, etc.) of door een ander gedomesticeerd ras bijv. Oosters Korthaar, Ocicat, Egyptische Mau en Europese Korthaar. Deze katten worden door TICA erkend als toegestane rassen. Prachtige katten werden ook verkregen door te kruisen met Serengetis, Bengalen en zelfs Maine Coons (voor het formaat) om er maar een paar te noemen. Echter deze rassen zijn sinds 2012 niet meer toegestaan om met een Savannah kat te gaan inkruisen.

Foetus Savannah

Foetus Savannah

All images and text are © Cattery SavannahJungle (vastgelegd bij notaris!)