Savannah Kat

In 1996 schreven Kelley en Sroufe samen de originele versie van de rasstandaard voor de Savannah Kat en presenteerden deze aan het bestuur van TICA. 5 Jaar later accepteerde het bestuur de soort tot een geregistreerde soort. Erkende kleuren volgens de rasstandaard zijn Brown (Black)Tabby Spotted, Black Silver Spotted Tabby, Black Smoke en Black. Geen erkende kleuren zijn Snow, Blue of iets dergelijks!

Helaas zijn er fokkers die ”verboden rassen” gebruiken om te kruisen. Deze rassen zijn bijv. de Bengaal en de Maine Coon en worden gebruikt voor andere niet erkende kleuren of grootte. Deze kruisingen kunnen ongewenste genen veroorzaken met vervelende gevolgen. Voorkom spijt van uw aanschaf, koop een Savannah Kat, die voldoet aan de rasstandaard. Fokken met niet erkende kleuren is geen kwaliteit Savannah! 

LET OP: Een aansluiting als fokker bij een vereniging geeft geen enkele kwaliteitsgarantie als de vereniging met haar leden haar eigen fokbeleid niet serieus neemt.

Versie 6/1/2013 Savannah (SV) Breed Standard TICA: PDF: Savannah TICA

Wij fokken volgens de RASSTANDAARD van TICA en daarom raszuiver met het doel om het ras Savannah verder te ontwikkelen. Wij hebben de lat hoog gelegd en onze doel is dan ook nagenoeg perfecte Savannah katten te fokken.

Ons fokbeleid t.a.v. de Savannah Kat

Savannah Kat Ajoka
Savannah Kat F1 Ajoka

Planning is om van onze Savannah dames hoogstens één keer per jaar een nestje kittens te krijgen, die bij ons in huis opgroeien. Onze kittens verlaten na 14 tot 17 weken het huis en zijn dan 2 keer geënt en meerdere malen ontwormd. De nieuwe eigenaar krijgt natuurlijk een stamboom of afstambewijs mee. Wij accepteren niet, dat door ons gefokte kittens worden los gelaten. De kans is groot dat deze doodgereden of gestolen worden of dat er daarom kattenaids of andere ziektes ontstaan.

Wij hechten veel waarde aan de gezondheid van onze dieren, daarom worden ze regelmatig door de dierenarts onderzocht, geënt  en getest.

U dient voor een Savannah F1, F2 of F3 een binnen- en  buitenren ter beschikking te stellen, zodat hij of zij lekker naar buiten kan. Beweging is voor Savannah katten belangrijk, het is een actieve kat die het tevens ook prettig vindt, als ze zich even rustig terug kan trekken.

Het ontstaan van de Savannah Kat

Een Savannah kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de Serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. Een F1 t/m F4 Savannah kater is onvruchtbaar. Een dekking kan alleen met een mannelijke Serval of een (vanaf) F5 kater. Met een Serval start je weer vanaf F1, bij een Savannah kater hangt het af van de generatie van de poes of de kater.

De ongebruikelijke kruising werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren ’90. In 2001 erkende TICA de soort als nieuw kattenras. In Mei 2012 werd het ras geaccepteerd als Championship Breed, oftewel de soort mag meedoen voor punten aan de door TICA georganiseerde shows.

Judee Frank, een Amerikaanse fokker van Bengaalse katten kruiste een mannelijke Serval met een Siamese kat om op 7 April 1986 de eerste Savannah Kat ter wereld te laten komen. Frank’s Savannah Kat trok de aandacht van Patrick Kelley, die één van de kittens van de Savannah Kat kocht in 1989. Kelley was één van de eerste enthousiastelingen, die naar een nieuwe gedomesticeerde soort toewerkte.
Hij benaderde vele Serval Fokkers om mee te helpen met het ontwikkelen van deze nieuwe soort. Uiteindelijk verkreeg hij hulp van fokster Joyce Sroufe, die met hem de stappen nam, om het ras erkend te krijgen.

Hoe groot wordt een Savannah?

Savannah Kat Maya F1
Savannah Kat F1 Maya

Een Savannah heeft een lange en slanke uiterlijk. De grootte van een Savannah wordt bepaald door erfelijkheid en hoeveel percentage Serval bloed er nog in de Savannah aanwezig is. Hoe hoger het percentage Serval bloed, hoe groter hij of zij is. Dus per definitie is een F1 Savannah groter dan een F2, etc. Ook tussen een Savannah kater en een Savannah poes is er een aanmerkelijk hoogte verschil. De kater F2 of F3 is groter als een reguliere huiskat. De poezen zijn doorgaans iets groter als reguliere huiskatten.

F1 en F2 hebben meestal een gewicht tussen de 8 en max. 11 kg. De F3 kan toch ook nog wel de 10 kg halen. Voorbeelden hiervan zien wij terug in onze fok. Savannah katten zijn langzame groeiers en hebben pas op hun 3e levensjaar de volledige hoogte en gewicht bereikt.

Savannah Kat Grootte

Aanvullend overzicht:

  • F1 kater kan tussen 40 en 45 cm schofthoogte worden (bij ong. 53 -56% serval)
  • F1 kater met een percentage van 75-77% kan een schofthoogte van bijna 60 cm bereiken.
  • F1 poes  en F2 kater tussen 35 en 40 cm.
  • F2 poes en F3 kater tussen 30 en 35 cm.
  • F3 poes, F4 poes en kater en F5 poes en kater hebben dezelfde formaat als een normaal kat.

Natuurlijk zijn er afwijkingen t.a.v. bovengenoemde maten en gewichten. Het is vooraf niet te garanderen, hoe groot een poes of kater zal gaan worden. Garanties daarop zijn dus niet mogelijk.

Algemene omschrijving

Algehele indruk is een grote slanke, elegante kat met opvallende grote zwarte spots op een gouden of oranje vacht. De Savannah kat is een replica van de Serval. Hij is aanhankelijk en extravert, met een bijzonder lange nek, poten en oren met een korte driekwart lange staart.

De kop

Kop is breed, matig wigvormig met afgeronde contouren. Van voren gezien moet het gezicht een driehoek vormen. De kop is klein in verhouding tot het lichaam. Van opzij gezien is de neus lang met een kleine kin, wat bijdraagt aan het wilde uiterlijk van de kat. De oren zijn groot en alert met een brede basis en iets afgeronde toppen. De vorm van de ogen zit tussen ovaal en amandelvormig in. De kleur moet warm geel, groen, goud of caramel bruin zijn. De nek is dik en lang gespierd.

Het lichaam

Lichaam is lang en massief. Van opzij gezien vormt de zijkant van de borst en flank een lange driehoek. Van voren gezien lijkt de savannah smal als gevolg van de extreme lengte van het lichaam, poten en de nek. De savannah is overal prominent gespierd en is ondanks zijn gespierdheid toch lenig.

Vacht en kleur

Vacht is kort tot gemiddeld lang, dichtbehaard, zacht en weelderig. De kleuren die worden geaccepteerd zijn zwart, bruin spotted tabby, zilver spotted tabby en zwart smoke. De enige kleurvariaties die toegestaan  zijn gouden tot oranje grondkleur met ‘vette’ zwarte vlekken, zilveren grondkleur met ‘vette’  zwarte vlekken of helemaal zwart. Liefst wel met spots.

Bij elke kleurvariatie zijn de lippen zwart. De opvallende traanbuislijnen aan de binnenzijde van elk oog zijn ook zwart. Bij spotted Savannah’s  kan de neus zowel steenrood als geheel zwart zijn of zwart met een licht rode of roze lijn, deze lijn loopt in het midden naar beneden. Bij zwarte Savannah’s moet de neus helemaal zwart zijn. De voetzolen moeten bij elke kleurvariatie steenkool zwart of bruinig zijn. De zwarte Savannah moet helemaal zwart zijn. Zwarte vlekken op een zwarte achtergrond is het ideaal.

Temperament

Savannah’s zijn vriendelijke sociale katten. Ze kunnen goed met andere huisdieren overweg en door hun speelse temperament raken ze snel bevriend met kinderen. Ze tonen hun affectie met het geven van kopjes. De meeste Savannah’s houden van de buitenlucht en houden ervan om geknuffeld te worden. Het zijn elegante springers en ze houden van water. Een bad nemen vinden ze zeer fijn.

Savannah’s houden van aandacht en kunnen apporteren. Door de stijlvolle en langbenige verschijning, gecombineerd met de beweging van een wilde kat is de Savannah niet met een ander ras te vergelijken.

Tips:

Een Savannah heeft ruimte nodig, vooral de F1, F2 en F3 zijn groot, echter een F4 heeft dezelfde grootte als een normale kat. Savannah katten hebben veel beweging nodig. Wij raden af om een Savannah buiten vrij en los te laten lopen. Een savannah kat staat nog zo dicht bij de natuur dat de kans groot is, dat hij weg kan lopen en dat u hem niet weer terugvindt. Dat zou enorm zonde zijn van zo’n dure kat

Prijs van een Savannah Kitten klik HIER

Beschikbaarheid en informatie over Savannah Kittens klik HIER

Zijn er vragen, klik dan op Contact

All images and text are © Cattery SavannahJungle