De krabpaal: wat is het voor uitvinding en waar dient het voor?

De krabpaal savannah jungle blog

Als je thuis een kat of poes rond hebt lopen of over de aanschaf hiervan aan het nadenken bent, heb je er ongetwijfeld al wel eens van gehoord: de krabpaal. Wat kun je eigenlijk met een krabpaal? Wat zijn de voordelen voor jouw huisdier en hoe kun je een krabpaal op de juiste manier laten terugkomen in jouw design thuis? Over dit soort zaken willen we je graag meer vertellen door middel van deze blog op Savannah Jungle!

Een krabpaal wordt om verschillende redenen door mensen aangeschaft. Eén reden staat natuurlijk altijd fier overeind: er is een kat of poes aanwezig. Het zal geen verrassing zijn dat deze kat of poes ook van krabben houdt. Is er dus geen krabpaal aanwezig in huis? Dan kan het meubilair weleens aan de beurt zijn. En dat wil je als baasje natuurlijk graag voorkomen.

Katten hebben de natuurlijke behoefte om te krabben. Dat is aangeboren instinct, dus daar kun je ook weinig aan veranderen. De krabpaal zorgt er dus in eerste instantie al voor dat jouw kat kan voorzien in die behoefte. Het krabben aan een krabpaal (in plaats van aan de bank dus) zorgt ervoor dat de kat of poes zijn of haar nagels kan slijpen. Ook dat is echter nog niet de enige reden dat een kat of poes graag aan een krabpaal wil krabben. Een krabpaal zorgt er namelijk ook voor dat de spieren van jouw huisdier optimaal worden getraind. In combinatie met dat de nageltjes worden geslepen, komt het dus ook ten goede aan de gezondheid van jouw kat of poes.

Wanneer de mogelijkheid er niet is om te kunnen krabben, is er ook nog eens een grote kans dat je dit aan het humeur van jouw huisdier gaat merken. Wil je dus dat jouw kat goed gemutst blijft? Dan is het aanschaffen van een krabpaal een uitstekende optie! Er zijn verschillende krabpalen, waaronder bijvoorbeeld hoge krabpalen. Deze krabpalen zijn niet alleen functioneel voor nagels en spieren, maar zorgen er ook nog eens voor dat jouw kat vanaf een hoog plekje heerlijk overzicht heeft over de kamer.

Grote krabpaal XXL

Binnen webshops vind je dan ook vaak verschillende categorieën terug onder het kopje ‘krabpaal’. Zo kun je zelf bekijken of je bijvoorbeeld een ‘normale’ krabpaal wilt of toch juist gaat voor een grotere variant. Sowieso is het assortiment op het gebied van krabpalen behoorlijk divers. Door de jaren heen zijn er ook varianten ontwikkeld die beschikken over een prachtig uiterlijk en zodoende fantastisch kunnen staan in de kamer die jij in gedachten hebt!

De grote krabpaal is met name geschikt voor de hogere categorieën van het Savannah ras. Denk daarbij aan de generatie F1, F2 en F3. Deze katten zijn groter, waardoor een krabpaal beter voldoet wanneer deze ook wat groter en steviger is. Bekijk ook het kopje ‘De Generaties Savannah’ bovenaan deze pagina voor meer informatie over deze dieren en de aanduiding van de generaties.

Met het aanschaffen van een krabpaal snijdt het mes dus écht aan meerdere kanten. Het draagt bij aan de gezondheid en het humeur van jouw viervoeter en het zorgt ervoor dat jouw meubels beschermd blijven. Bovendien kan een krabpaal ook nog eens uitstekend in jouw interieur passen, waardoor je beschikt over een echte ‘eyecatcher’ in de woonkamer.

All images and text are © Cattery SavannahJungle (vastgelegd bij notaris!)