Zwangerschap Savannah Poes

Fase van de zwangerschap bij de Savannah poes

Een zwangerschap van een Savannah poes duurt 9 á 10 weken van 60 tot 70 dagen. Meestal bevallen ze rond dag 63, 64 of 65. Hierbij de fases van hoe een zaadje zich ontwikkeld tot een Savannah kitten.

Zwangere Savannah Poes

Week 1. De hele eerste week staat in het kader van zaadjes die hun weg vinden naar de eitjes, ze te bevruchten en vervolgens het reizen naar de baarmoeder.

Week 2. De bevruchte eitjes implanteren zich in de baarmoeder en worden ieniemienie embryootjes. Hierbij kan het soms gebeuren dat we merken dat er al gedrag veranderingen zijn bij de moeder Savannah poes.

Week 3.  Eind van week drie (rond dag 21) beginnen de tepels vaak al roze te kleuren. De onderste tepels beginnen als eerst te verkleuren. Hierdoor is dan  te zien dat de poes zwanger is.

Week 4. Vaak merk je dan dat de moederpoes wat vermoeider is en veel meer slaapt. Er zijn poezen die zich dan ook minder goed kunnen voelen en kunnen braken doordat ze last hebben van (ochtend) misselijkheid.

Week 5. De baby’s zijn nu zo groot als een walnoot. Al het voer dat moederpoes nu eet gaat rechtstreeks naar de kitten. Een ervaren iemand zoals ervarende fokker/dierenarts,  kan nu de kitten voelen om te kijken hoeveel het er zijn, al blijft dit altijd een ware gok. De buik van moederpoes begint nu gaat ook te  groeien.

Week 6. Moeder poes zal aanzienlijk meer gaan eten. Ze mag inmiddels over op eiwitrijker voer, zoals kittenbrokken. De kitten lijken inmiddels op kleine… kittens.. Moeder poes gaat zich meer wassen (poetsen). De tepels beginnen meer op te zwellen en ze slapen vaak extra veel.  Maar zal ook rond kijken naar veilig plekjes waar ze rustig kan bevallen en haar kittens groot kan brengen.

Week 7. Je kunt nu goed zien dat ze zwanger is. Het is nu eventueel mogelijk dat je de kitten kunt voelen bewegen. Aan de moederpoes merk je dat ze dan vaak aanhankelijker gaan worden.

Week 8. De vormen van de kitten zijn nu goed te voelen als je de buik heel voorzichtig betast. Je kan ze inmiddels ook duidelijk zien bewegen. In deze periode is het mogelijk dat misschien de poes minder hongerig is en minder eet omdat er minder ruimte in de maag is. Ze gaat ook zoeken in huis naar veilig bevallingsplekjes. Waarbij de kraam kamer inmiddels klaar is  gezet zodat moeder poes kan kijken of ze het ook een geschikt plekje vind om straks haar kleintjes in te verzorgen.

In deze fase is het ook mogelijk om een dracht foto te maken , wij doen dit echter nooit wij vinden de belasting voor de moederpoes hiervoor te groot.

De slapeloze nachten gaan voor ons beginnen. Vanaf nu zullen we moeder poes dag en nacht in de gaten gaan houden. Dit houdt in dat in de nachtelijk uren er met regelmaat er bij de aanstaande moeder wordt gekeken of alles in orde is.

Week 9. Er kan al wat melk uit de tepels komen als je er langzaam in knijpt. Sommige poezen verliezen 2 tot 3 dagen voor de bevalling een donkerbruine afscheiding uit de vulva. Als ze normaal verder doen, is dit geen reden tot paniek.

De bevalling kan elk moment naderen we houden de moeder poes wordt nu extra goed in de gaten gehouden ook in de nachtelijk uurtjes. Puur omdat ervaring is dat meeste geboorte in de nacht is. Alles staat klaar voor de bevalling waaronder de bevalling box  en belangrijkste telefoonnummers van dienstdoende dierenarts praktijken voor geval van nood.

Week 10. Misschien zit je nog te wachten op de bevalling. Als het aan het eind van week 10 nog geen kitten zijn geboren dan is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.

Wil je weten wannneer een Savannah poes zou gaan kunnen bevallen? Hiervoor hebben wij de zwangerschap calculator laten ontwikkelen.

All images and text are © Cattery SavannahJungle (vastgelegd bij notaris!)